Van controle naar vertrouwen: de kracht van innerlijk kind

Mar 22, 2025 | Mentale gezondheid

Heb je ooit stilgestaan bij waarom je zo graag de controle houdt? Misschien voelt het als een houvast, een manier om zekerheid te creëren. Maar wat als die controle je juist tegenhoudt om echt vrij te zijn? Innerlijk kind werk nodigt je uit om te ontdekken wat er onder die drang naar controle ligt – en hoe je stap voor stap kunt leren vertrouwen op jezelf en het leven.

Innerlijk Kind werk: De weg terug naar jezelf

Heb je weleens het gevoel dat je telkens in dezelfde patronen blijft vastlopen? Dat je steeds op dezelfde manier reageert in relaties, op je werk of in stressvolle situaties, terwijl je eigenlijk iets anders zou willen? Misschien voel je je snel afgewezen, zoek je constant naar bevestiging of ervaar je een sterke drang om alles onder controle te houden.

Je hebt boeken gelezen, podcasts geluisterd en veel nagedacht over je verleden. Je begrijpt misschien waar je patronen vandaan komen. Maar ondanks al die kennis voelt het alsof je niet écht verder komt. Waarom?

Omdat diepgewortelde patronen niet alleen in je hoofd leven, maar ook in je lichaam. En daar, diep van binnen, ligt vaak een deel van jou dat nog steeds wacht op erkenning: je innerlijke kind.

In deze blog neem ik je mee in de wereld van innerlijk kind werk. Wat is het precies? Hoe beïnvloedt het je volwassen leven? En waarom is voelen net zo belangrijk als begrijpen?

Laten we samen op ontdekking gaan.

Wat is je innerlijke kind en waarom is het belangrijk?

Je innerlijke kind is niet slechts een metafoor. Het is een psychologisch concept dat verwijst naar de delen van jou die gevormd zijn in je kindertijd – je herinneringen, gevoelens, overlevingsstrategieën en onbewuste overtuigingen over jezelf en de wereld.

Als kind ben je volledig afhankelijk van je omgeving. Je leert wat liefde is, hoe je emoties uit, en hoe je je staande moet houden in de wereld. Maar als je in je jeugd momenten hebt gehad waarin je je niet gezien, gehoord of veilig voelde, ontwikkelde je overlevingsstrategieën om met die pijn om te gaan.

Deze strategieën hielpen je als kind om te overleven, maar als volwassene kunnen ze je juist in de weg staan.

Hoe je innerlijke kind je volwassen leven beïnvloedt

Veel van de automatische patronen die je nu ervaart, zijn diepgewortelde reacties die je in je jeugd hebt aangeleerd.

Herken jij jezelf hierin?

Je past je snel aan anderen aan en hebt moeite om voor jezelf te kiezen.
Je zoekt constant bevestiging en erkenning, bang om afgewezen te worden.
Je legt de lat extreem hoog voor jezelf en hebt moeite met falen.
Je hebt controle nodig over situaties, omdat het anders onveilig voelt.
Je voelt je verantwoordelijk voor de emoties van anderen en stelt jezelf op de tweede plaats.
Je hebt moeite om diepe verbindingen aan te gaan, uit angst voor afwijzing of verlating.

Wat vaak vergeten wordt, is dat deze strategieën er ook voor hebben gezorgd dat je uit het moment moest stappen om je kind-zijn te voelen. Je leerde al vroeg om alert te zijn, om te voldoen aan verwachtingen, om verantwoordelijkheid te dragen die misschien helemaal niet bij jouw leeftijd paste. Je werd als het ware onbewust richting volwassenheid geduwd, terwijl er in jou een deel verlangde naar speelsheid, vrijheid en spontaniteit.

Misschien verlang je daar nu als volwassene ook naar. Om weer te voelen hoe het is om écht vrij te zijn, speels en jeugdig, zonder constant bezig te zijn met controle, verwachtingen of zorgen. Om net als een kind helemaal aanwezig te zijn bij wat er is, zonder uit de situatie of uit jezelf te stappen.

Maar hoe doe je dat als je hele systeem gewend is om alert te zijn? Hoe kom je terug bij dat vrije, spontane deel in jezelf?

De behoefte aan controle en de illusie van veiligheid

Een van de meest hardnekkige strategieën is de drang naar controle. Misschien merk je dat je pas gerustgesteld bent als je precies weet wat er gaat gebeuren, of dat je anderen (onbewust) probeert te sturen zodat jij je veilig voelt.

Dit kan zich op verschillende manieren uiten:

✔ Je moet altijd weten wat er gaat gebeuren en vindt onverwachte veranderingen lastig.
✔ Je voelt je ongemakkelijk als je de uitkomst van iets niet kunt voorspellen.
✔ Je micromanaget situaties – thuis, op werk, in relaties – om je rustig te voelen.
✔ Je hebt moeite om te vertrouwen op anderen en neemt liever zelf de leiding.
✔ Je eist (onbewust) van je omgeving – partner, vrienden, collega’s – dat ze voorspelbaar en betrouwbaar zijn.

Dit kan zich niet alleen in vriendschappen en relaties uiten, maar ook in werksituaties. Misschien herken je dat je extra spanning voelt rondom een leidinggevende, of iemand die hiërarchisch gezien boven jou staat. Of dat je vanuit jouw positie in een organisatie, waar je net iets meer verantwoordelijkheid draagt dan collega’s onder jou, onbewust drang voelt naar controle en daardoor gaat micromanagen. Dit geeft je het gevoel dat je grip hebt op de situatie, maar eigenlijk zoek je geruststelling.

Je legt hiermee je innerlijke onzekerheid (onbedoeld) op je omgeving, bijvoorbeeld door meer controle te willen uitoefenen op collega’s, medewerkers of zelfs vrienden en familie.

Maar waar komt deze controlebehoefte eigenlijk vandaan?

In veel gevallen heeft het te maken met een gevoel van onveiligheid in je jeugd. Als je als kind opgroeide in een onvoorspelbare omgeving – met emotioneel afwezige, kritische of instabiele ouders – dan kon controle een manier zijn om met die onzekerheid om te gaan.

Je leerde:
“Als ik alles in de hand houd, dan kan ik pijn voorkomen.”

Maar controle is een illusie. Op de lange termijn put het je uit en houdt het je gevangen in een patroon van angst en spanning.

Gelukkig is het mogelijk om deze patronen te doorbreken. En dat begint met bewustwording en voelen.

Waarom begrijpen niet genoeg is

Veel mensen blijven hangen in het intellectualiseren van hun problemen. Ze lezen boeken, analyseren hun gedrag en weten precies waar hun patronen vandaan komen. Maar zodra ze in een echte situatie belanden, reageren ze nog steeds op dezelfde manier.

Waarom?

Omdat begrijpen niet hetzelfde is als doorvoelen.

Je kunt blijven nadenken over je trauma’s, maar de echte verandering begint pas als je ze in je lichaam doorvoelt en verwerkt. Je innerlijke kind leeft niet in woorden, maar in gevoelens, fysieke reacties en diepgewortelde patronen.

Daarom is innerlijk kind werk een krachtig hulpmiddel om niet alleen te begrijpen, maar ook daadwerkelijk te transformeren.

Gun jezelf de tijd: Transformeren is een proces

Verandering gebeurt niet in één dag. Net zoals een plant tijd, water en zonlicht nodig heeft om te groeien, heeft jouw proces liefde, geduld en toewijding nodig.

Er is geen quick fix. Maar als je bereid bent om écht te voelen, te doorbreken en los te laten, dan wacht er aan de andere kant iets heel moois:

Vrijheid. Zelfliefde. Innerlijke rust.

En het mooiste? Je hoeft het niet alleen te doen.

Wil je ontdekken hoe dit voor jou kan werken? Neem gerust contact op voor een kennismakingssessie. In een veilige en warme setting begeleid ik je om te voelen, te transformeren en weer thuis te komen bij jezelf.

Misschien vind je deze ook intressant…

Vrouw in therapiegesprek, psychodynamische coaching bij Kardelen Guidance

Ik ben Yasemin, welkom!

Een plek voor herkenning, transformatie en thuiskomen bij jezelf.

Als psychodynamisch therapeut werk ik met vrouwen die diep voelen, veel dragen en zichzelf ergens onderweg zijn kwijtgeraakt.
Niet om hen te ‘fixen’, maar om hen te helpen herinneren wie ze werkelijk zijn — onder alle lagen van aanpassing, kracht en overleven.

In deze blogs deel ik woorden die raken, spiegelen en verzachten.
Voor iedereen die voelt: het mag anders. Eerlijker. Zachter. Échter.

Lees. Adem. Voel.
Je bent welkom — precies zoals je bent.

 

author avatar
Yasemin